Megérkezett a Tesla texasi üzemébe is az óriás présgép

0

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Tesla gyártási folyamataiban forradalmian új léptékűnek nevezhetjük a Giga Press nevet kapott óriási présgépet, aminek fő előnye, hogy képes egy korábban 70 közeli darabszámból felépülő karosszériaelemet egyben legyártani, ezzel nem kevés időt és persze pénzt is megspórolni Elon Musk vállalatának.

Az új technológiára való átallásnak már 2018-ban voltak jelei, amikor azon év júliusában szabadalomhoz kötött képeken jelent meg először a Giga Press. Akkoriban már ezen képek alapján arra lehetett következtetni, hogy a Model Y váza egy újfajta préselési technikával készülhet. Mikor Elon Musk Sanghajban járt az új Gigafactory megnyitóján, akkor ott is megemlítette, hogy a Model Y lesz a leghatékonyabb SUV, melyhez fejlett gyártástechnológia is párosul majd.

A Tesla elképzelése az, hogy a hagyományos autógyártási technológiákkal szemben a váz elemeit nem nagyobb lemezekből kivágott, egyesével formázott több száz kis darabkából hegesztenék össze. A szabadalmi kérelemben megjelent képek alapján a Tesla egy hatalmas présgépet használna, mely egyetlen munkaállomáson belül, egy darabból formázná meg az autó vázát. Az első üzem, ahol ez az új technológia a gyakorlatban is bemutatkozhatott, az a fremonti gyár volt még tavaly augusztus végén.

Mivel a Giga Press elsősorban a Model Y életében hoz majd jelentős előrelépést, ami a berlini üzem fő profilja, így várható volt, hogy ott is felbukkan majd az újdonság. A várakozások nem voltak alaptalanok, hiszen idén januárban megérkeztek a présgépek Berlinbe.

Az olasz Idra Group által legyártott gépek pedig most a következő stratégiai helyszínen jelentek meg, vagyis a Giga Texas területén. A drónvideókkal foglalkozó Jeff Roberts jóvoltából látható, amint az Idra feliratú konténerek megérkeznek a tervezett üzem területére.

Az üzem építése tavaly nyáron (2020 július) kezdődött meg és ha Musk tudja tartani az ütemtervet, akkor 2021 májusára már be is indulhat a termelés. Elsőként a Model Y került gyártásra, vélhetően ezért is kezdték meg a Giga Press telepítését. Ha pedig a típus gyártása felpörög, jöhet a várva várt Semi kamion tömeggyártása!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!