Nyolc présgép kerül a Tesla berlini gyárába

0

A Tesla berlini gyárának építése igen jól halad. Jelenleg a gyár egyik legfontosabb és leginnovatívabb részére, a présüzemre koncentrálnak, melyben nem kevesebb mint 8 hatalmas présgép, „Giga Press” fog helyet kapni.

Jelenleg még a lábazatok telepítése folyik. A képeken jól látható, hogy betonból már kiöntöttek egy-egy keretet.

A Tesla által júliusban benyújtott felülvizsgálati kérelemből derül ki, hogy a vállalat 8 Giga Press telepítését tervezi a Model Y alvázának préseléséhez.

A Giga Press alumínium présgépeket egyébként az Idra Group gyártja Olaszországban. A cég arról híres, hogy ők készítik a világ legerősebb préseit. Ezek a gépek akár 5600-6200 tonnás szorítóerőre is képesek, a Tesla egyébként a 6100 tonnás változatból rendelt a Giga Berlinbe.

Elon Musk nemrég járt Berlinben, ahol elmondta, hogy ott már a Model Y egy frissített verzióját fogják készíteni:

„Van egy csomó innovatív dolog, amit itt fogunk csinálni és amelyekről a jövőben még mesélni fogok. Ez nem csupán a Model Y egy másolata lesz. Valójában ez az autóépítés alapvető technológiájának radikális átalakítása.”

Ez egy fontos lépés lesz a cég életében mivel ez az első alakalom, hogy újra terveznek egy már kész autót, és ezt Musk is kiemelte:

„Ez lesz az első alkalom, hogy átalakul egy autónk szerkezeti felépítése. Ez elég nagy dolog.”

Ez a 8 présgép mutatja azt, hogy a Tesla mennyire komolyan gondolja, hogy az első évben majd legyártanak itt több mint 100 000 autót. Ahogy egyre több részlet lát napvilágot egyre inkább látszik, hogy a Giga Berlin jóval több lesz annál, mint a kritikusai jósoltak neki. Valójában egy gyorsan növekvő, korszerű gyártóberendezést látunk melynek gyártási kapacitása erősen megzavarhatja más autógyártók működését.

A Tesla képes szinte hétről-hétre valami új innovációval sokkolni a világot. Ezeknek az innovációknak a skálája pedig egészen széles az egészen kicsi apróságoktól az autóipart alapjaiban megváltoztató fejlesztésekig terjed. Ezeknek a présgépeknek a beszerelésével még ha nem is változtatják meg alapjaiban az iparágat minden bizonnyal jelentősen átalakítják azt.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!