A Samsung bővít Magyarországon

0

A Dél-Koreai média szerint a Samsung kibővíti a lítium-ion akkumulátor celláinak gyártását Magyarországon, főként a gödi üzemében.

Iparági források szerint a Samsung a szintén koreai Philoptics nevű cégtől fog gyártóberendezéseket vásárolni. Ezzel a céggel egyébként már korábban együttműködési szerződést kötöttek. Most 20 gyártó-egységet rendelnek tőle a magyar üzemek bővítésesre. A munkálatok már 2020 első felében megindulhatnak, a termelés megkezdése pedig 2021. folyamán várható.

A gyár 2030-ig várhatóan 917 millió eurót fektet be Magyarországon, és a két gyár havi termelése együttesen elérheti a 18 millió cellát (ebből 12 millió készülne a gödi gyárban).

A bővítések első fázisa, melyet 2021-ig kívánnak befejezni, két gyártósor kiépítését foglalja magába.

Nehéz megbecsülni a gyár kapacitását GWh-ban, mivel ez függ a cellák átlagos kapacitásától is, de biztosan „gigafactory” lesz.

Bizonyos információk szerint Magyarországon kezdik meg a NCA (lítium-nikkel-kobalt-oxid) típusú akkumulátorok gyártását, az energiasűrűség növelése érdekében. Ezt az akkumulátor-technológiát eddig elsősorban a Tesla–Panasonic páros alkalmazta.

Valószínűleg ezzel párhuzamosan az NMC (nikkel-mangán-kobalt) technológia is elérhető marad.

Az új katód-anyaggal, melynek nikkeltartalma meghaladja a 80 százalékot, a Samsung az úgynevezett Gen5 akkumulátorokat fogja előállítani. Ez lesz a cég legújabb generációs akkumulátora, melynek tömegtermelése 2021-ben kezdődhet meg.

Az új generációs cellák azonban nem csak kémiájukban újulnak meg, hanem a gyártási folyamatukban is. Ennek eredményeképp nem csupán az energiasűrűség nő több, mint 20 százalékkal, hanem körülbelül ugyanennyivel csökken az előállítási költség, mely jelentősen javítja az ár-érték arányt.

A Samsung állítása szerint a Gen5 akkumulátorcellákkal szerelt elektromos autók hatótávolsága akár több mint 600 km is lehet. A Gen5 cellák energiasűrűsége legalább 600 Wh/l (wattóra/liter), összehasonlításképpen a Tesla Model 3-ban található akkumulátorok energiasűrűsége 711 Wh/l.

A Samsung döntése, látva a jelenleg a piacon uralkodó hatalmas akkumulátor hiányt, teljes mértékben megérthető. Reméljük, a Samsung fejlesztése is közelebb visz minket egy lépéssel ahhoz, hogy a piacon megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre hatékony villanyautók.