Új plug-in hibrid modellekkel és továbbfejlesztett akkumulátorral bővült a BMW portfóliója

0

A BMW 330e limuzin, a BMW X5 xDrive45e és az új BMW 7-es sorozat hálózatról tölthető modellváltozatainak premierje mellett a 89. Genfi Nemzetközi Autószalonon a BMW X3 portfóliója is egy plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellel bővül: bemutatkozik a BMW X3 xDrive30e. A továbbfejlesztett akkumulátortechnológiának köszönhetően eközben még tovább nő a BMW 530e limuzin és a BMW 225xe Active Tourer tisztán elektromos hatótávolsága, a BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellváltozata pedig BMW xDrive intelligens összkerékhajtással is elérhetővé válik.

2018-ban a BMW Group ismét megerősítette iránymutatóként betöltött, piacvezető szerepét a hálózatról tölthető prémium gépkocsik szegmensében: a müncheni központú vállalatcsoport termékei tavaly a világszerte eladott tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt prémium modellek abszolút több mint 9 százalékát tették ki. 2018-ban a BMW Group Németországban és Kínában is piacvezetőként végzett a hálózatról tölthető prémium gépkocsik értékesítési rangsorának élén, a teljes európai piacot is több mint 16 százalékos részesedéssel vezetve. A vállalatcsoport a tavalyi esztendő tizenkét hónapjában világszerte összesen több mint 140 000 darab új, tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellt adott át ügyfeleinek, amely 38,4 százalékkal múlja felül a 2017-es év teljesítményét és ezzel magasan új értékesítési rekordot jelent. A tisztán elektromos meghajtású BMW i3 modellpárossal, a BMW i8 Coupé  és a BMW i8 Roadster progresszív duójával, a BMW X5, a BMW X3, a BMW 2-es sorozat, a BMW 3-as sorozat, a BMW 5-ös sorozat és a BMW 7-es sorozat plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellváltozataival, a Kínában gyártott és helyi piacra készülő BMW X1 xDrive25Le modellel, a MINI Cooper SE Countryman ALL4 plug-in hibrid négykerekűvel és az első tisztán elektromos MINI-vel 2019 végére a BMW Group hálózatról tölthető modellpalettája tizenkét tagúra bővül.

2019 decemberében a BMW egy újabb, plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt Sports Activity Vehicle (SAV) modell sorozatgyártását is beindítja, amellyel még tovább bővíti hálózatról tölthető portfólióját. A BMW X3 xDrive30e a 89. Genfi Nemzetközi Autószalonon ünnepli világpremierjét, a prémium középkategóriájú sportterepjáró sokoldalúságát a BMW eDrive hajtáslánc-technológia jövőbe mutató innovációival egyesítve.  A legkorszerűbb akkumulátortechnológiának köszönhetően a BMW X3 xDrive30e a nagyfeszültségű energiatároló egység egyetlen feltöltésével, tisztán elektromos meghajtással több mint 50 kilométer megtételére képes. Helytakarékossági okokból a BMW legújabb plug-in hibrid modelljének lítium-ion akkumulátorát a tervezők a hátsó üléssor alá építették be. 450 liter űrtartalmú csomagterével a BMW X3 xDrive30e belsőégésű erőforrással szerelt testvérmodelljei csomagtér-kapacitását örökölte.

Az új BMW 330e limuzin elsősorban elődmodelljéhez képest mintegy 50 százalékkal megnövelt, immár 60 kilométer tisztán elektromos hatótávolságával nyűgözi le rajongóit.  A plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt BMW X5 új generációját ugyancsak megnövelt rendszerteljesítmény, nagyobb hatótávolság és alacsonyabb emisszió jellemzi. Az új BMW X5 xDrive45e meghajtásáról egy típus- és hajtáslánc-specifikus módosításokon átesett, soros hathengeres benzinmotor, valamint egy elektromos motor együttműködése gondoskodik – 290 kW-ra / 394 lóerőre növelt maximális rendszerteljesítménnyel, amely az előzetes számítások szerint 5,6 másodperc alatt gyorsítja fel a környezetbarát sportterepjárót álló helyzetből 100 km/órára. A modell egyetlen feltöltéssel elérhető, tisztán elektromos hatótávolsága 80 kilométerre* nőtt, amely az elődmodell hasonló értékének csaknem háromszorosa.

Az új BMW 7-es sorozat plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellváltozatai a márka zászlóshajójának sportosságát, menetkomfortját és utasterének fejedelmi hangulatát kivételesen magas fokú hajtáslánc-hatékonysággal kombinálják, a tisztán elektromos meghajtású, zéró emissziójú, gyakorlatilag hangtalan vezetési élmény lehetőségét kínálva fel a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek. A modellhármas tisztán elektromos hatótávolsága az elődmodellek hasonló értékéhez viszonyítva mintegy 30 százalékkal, immár 50 – 58 kilométerre nőtt.

BMW 530e limuzin és BMW 225xe Active Tourer továbbfejlesztett lítium-ion akkumulátorokkal és megnövelt tisztán elektromos hatótávolsággal

Az akkumulátorcella-technológia területén elért legújabb fejlődés a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt 5-ös és 2-es BMW esetében egyaránt az emisszió-mentes közlekedés újabb lehetőségeit váltja valóra. Miközben külső mérete változatlan maradt, a BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellváltozatának új lítium-ion akkumulátora 9,2 kilowattóráról 12,0 kilowattórára (kWh) növelte bruttó energiateljesítményét. Mindez azt jelenti, hogy a BMW 530e limuzin több mint 30 százalékkal, immár 64 kilométerre* növelte a nagyfeszültségű akkumulátor egyetlen feltöltésével megtehető, tisztán elektromos hatótávolságát. A BMW 225xe Active Tourer modellben szintén csúcstechnológiás akkumulátorcella-technológia kövezi ki az utat az alacsonyabb emisszió és a több mint 25 százalékkal megnövelt, immár 47 kilométer* tisztán elektromos hatótávolság felé. Miközben megtartotta korábbi méreteit, az új lítium-ion akkumulátor 7,7 kWh-ról 9,7 kWh-ra növelte bruttó energiateljesítményét.

Az új BMW 3-as limuzin, az új BMW X5 és az új BMW 7-es sorozat plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellváltozataiban nem csupán a legkorszerűbb akkumulátortechnológia, de az új kijelző- és járművezérlő rendszer, valamint az innovatív digitális szolgáltatások is minden korábbinál intenzívebb tisztán elektromos vezetési élményt hívnak életre. A jövőbe mutató modellek széleskörű alapfelszereltségének a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés is része, amely egy újratervezett digitális műszeregység és egy ugyancsak digitális központi kijelző párosával minden korábbinál átláthatóbban mutatja a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintjét, a tisztán elektromos meghajtással megtehető aktuális hatótávolságot és a plug-in hibrid hajtáslánc aktív üzemmódját.

A nagyfeszültségű akkumulátorok otthoni és nyilvános töltésének egyszerűségét, illetve kényelmét vadonatúj digitális szolgáltatások hivatottak tovább fokozni. Nyilvános járműtöltő-állomás kiválasztásakor például a gépkocsi navigációs rendszere megmutatja a közelben található hoteleket, éttermeket, kávézókat és kulturális látványosságokat, a kiválasztott járműtöltő-állomás foglaltsága esetén pedig a rendszer elérhetőségi előrejelzést is küld a bajor prémiumgyártó ügyfelének. Sőt mi több, a ChargeNow felhasználóinak a BMW azt is lehetővé teszi, hogy a kiválasztott járműtöltő-állomást aktivitása függvényében korlátozott időre lefoglalják.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!