Érkezhetnek a Toyota és a Panasonic közös prizmatikus és szilárd test akkumulátorai

0

Az egész iparágra pozitív hatással lehet a hír, hogy a Toyota a világ egyik vezető elektronikai vállalatával, az akkumulátorok fejlesztésében szintén rendkívüli tapasztalattal rendelkező Panasoniccal együttműködve kezdheti meg a közös prizmatikus, a közeljövőben pedig a szilárd test akkumulátorok gyártását: a cél nem csupán a Toyota, hanem a versenytárs autógyártók stabil ellátása is a világ a legmodernebb akkumulátoraival.

A Toyota és a Panasonic aláírták azt a vállalkozás-integrációról és vegyesvállalat alapításról szóló megállapodást, amely az autóipari prizmatikus akkumulátorok közös gyártását célozza. Ennek értelmében a Toyota és a Panasonic még 2020 vége előtt vegyesvállalatot alapítanak: a Toyota 51 százalékkal járul hozzá a vegyesvállalat tőkéjéhez, míg a Panasonic hozzájárulása 49 százalék lesz. A vegyesvállalat tevékenységi körébe beletartozik majd az autóipari prizmatikus lítium-ion, szilárdtest és új generációs akkumulátorokhoz kapcsolódó kutatás, fejlesztés, gyártástervezés, beszerzés, a megrendelések kezelése, illetve a menedzsment tevékenység is.

A Toyota berendezéseket és munkaerőt csoportosít át a vegyesvállalathoz az akkumulátor-cellák fejlesztése és gyártástervezése területéről. A Panasonic berendezéseket, egyéb eszközöket, munkaerőt és egyéb tételeket csoportosít át a vegyesvállalatba az autóipari prizmatikus akkumulátorokkal kapcsolatos fejlesztés, gyártástervezés, gyártás (Japánban és a kínai Dalianban), a beszerzés, a megrendelések kezelése és a menedzsment területeiről. A vegyesvállalathoz átkerülő tevékenységekhez kapcsolódóan a két vállalat összesen 3500 dolgozóját helyezik majd át a vegyesvállalathoz (a 2019 januári tervek szerint). A vegyesvállalat által gyártott termékeket különböző autógyártók felé értékesítik majd, alapvetően a Panasonicon keresztül.

Az autókkal kapcsolatos fogyasztói igények változása (például az összekapcsolt járművek, az önvezető járművek, illetve az autómegosztó szolgáltatások megjelenése) mellett a társadalom az olyan gondok megoldásában is számít a gépjármű-ágazatra, mint a globális felmelegedés, az erőforrások szűkössége és az energiaellátás. A fenti környezeti problémák megoldása érdekében gyorsul a járművek elektromos üzemre történő átállítása, és e folyamat legfontosabb szereplői az akkumulátorok.

Ugyanakkor az akkumulátorokkal kapcsolatban számos nehézséget kell még leküzdeni: nem csupán a költségeket, az energiasűrűséget, a feltöltési időt és a biztonságot érintő fejlett technológiai megoldások kidolgozását, hanem a stabil kínálat biztosítását és a hatékony újrahasznosítási struktúrák kialakítását is. Az egyes akkumulátor-gyártók vagy az autógyártók önálló erőfeszítései nem elégségesek a fenti problémák kezeléséhez. Ezért jelentette be a Toyota és a Panasonic 2017. december 13-án, hogy megvizsgálják az autóipari prizmatikus akkumulátorok közös gyártásának lehetőségét. Azóta a két vállalat nagy kapacitású és nagy teljesítményű autóipari prizmatikus akkumulátorokat fejlesztett ki, amelyek mind a teljesítmény, mind az ár tekintetében vezető helyen állnak az ágazaton belül. Annak érdekében, hogy elősegítsék a Toyota és más autógyártók elektromos járműveinek elterjedését, a Toyota és a Panasonic több egyeztetést is lebonyolított már az együttműködés konkrét részleteiről. A Toyota és a Panasonic bíznak abban, hogy a mai napon aláírt szerződések tovább erősítik és gyorsítják a versenyképes akkumulátorok előállítását szolgáló munkát. A vegyesvállalatban a két vállalattól delegált menedzsment és egyéb források integrálódnak, ötvözve a Toyota és a Panasonic erősségeit.

A Toyota apportja: 1) az elektromos járművekre vonatkozó know-how és piaci adatok, 2) a szilárdtest akkumulátorokkal kapcsolatos fejlett technológiák és tudás, illetve 3) a Toyota-stílusú gyártókapacitások (monozukuri); míg a Panasonic apportja a következő: 1) a nagy kapacitású és teljesítményű, kiemelkedően biztonságos és jó minőségű akkumulátorokkal kapcsolatos technológiák, 2) a tömeggyártási technológiák, illetve 3) a japán és tengerentúli megrendelői bázis. Mindezek révén a vegyesvállalat vezető szerepet kíván kivívni az akkumulátorok fejlesztése és gyártása területén.

Annak érdekében, hogy a vegyesvállalat piacvezető legyen az akkumulátor-fejlesztés területén, a Toyota és a Panasonic egészen a járművek tervezésének és a koncepció kidolgozásának szakaszától kezdve együtt kívánnak működni, és elősegíteni a nagy kapacitású és teljesítményű akkumulátorok fejlesztésének felgyorsítását. Annak érdekében, hogy a vegyesvállalat piacvezető legyen az akkumulátor-gyártás területén, a Toyota és a Panasonic megosztják egymással gyártástervezési erőforrásiakat és a ’monozukuri’ know-howt, emellett pedig számítanak a jelentős sorozatnagyság előnyeire a beszerzési és gyártási költségek vonatkozásában.

 „A Panasoniccal közösen az a szándékunk, hogy tovább csiszoljuk versenyképességünket az akkumulátorok terén, amelyek az elektromos járművek egyik legfőbb technológiáját jelentik. Azáltal, hogy elősegítjük a Toyota és más járműgyártók elektromos járműveinek elterjedését, olyan gondokra szeretnénk megoldást kínálni, mint a globális felmelegedés, a környezeti ártalmak, illetve az energiaellátás kihívásai. Sokat várunk az új vállalattól, beleértve az elektromos járművek elterjesztésére vonatkozó, 2017 végén bejelentett terveinkben játszott szerepét is (a Toyota célja évi több mint 5,5 millió részben vagy teljesen elektromos jármű értékesítése), hiszen az a célunk, hogy egyre jobb elektromos járműveket kínálhassunk egyre több vásárló számára.” – fogalmaz a Toyota ügyvezető alelnöke, Shigeki Terashi.

A Toyota akkumulátor- és gyártástervezési technológiáinak alkalmazása nagy lehetőséget jelent számunkra, hogy minden eddiginél gyorsabb tempóban fejleszthessük tovább kiváló teljesítményű, biztonságos prizmatikus akkumulátorainkat. A járművek villamosítása révén szeretnénk közelebb hozni egy olyan mobilitási társadalmat, ami óvja a környezetet.” – teszi hozzá a Panasonic ügyvezető igazgatója, Masahisa Shibata.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!