A Volkswagen a Quantum Computinghoz fordult akkumulátor ügyben

0

A jelenlegi akkumulátorfejlesztések tétje nem kicsi. Aki a legjobb akkumulátort tudja nyújtani, az gyakorlatilag nyertesként dőlhet hátra.

Bár a „legjobb akkumulátor” sok szempontból lehet a legjobb. Vegyük például az energiasűrűséget (Az egységnyi térfogatban lévő összes energia átlagos értéke). A vonatkozó arányszám azt jelzi, hogy egy adott tömegű vagy térfogatú forrás mennyi energiát tárol, a minél nagyobb érték a kedvező. A lítium-ion akkumulátorok energiasűrűsége 120–350 wattóra/kilogramm (kísérleti változatokban már elértek 418 Wh/kg energiasűrűséget is)

De nézhetjük azt is, hogy mennyibe kerül 1 kWh az akkumulátorokban, amiben ma a Tesla a legjobb. Náluk ez az érték jelenleg 130 dollár/kWh, de már kitűzték célnak a 100 dollár/kWh értéket is. pedig már a 130 dollárral sem kell szégyenkezniük, hiszen az egyik (ha nem) a legjobb arányt mutathatják fel a piacon. Összehasonlításként, a Chevrolet Bolt esetében ez az érték csupán 145 dollár/kWh, míg az érkező Audi e-tron akkumulátoránál várhatóan 114 dollár/kWh lesz.

Ha már Audi… A Volkswagen egy közleményben tett világossá, hogy nagy jelenlétre törekszik ezen a területen és erős fejlesztésekbe kezd. Ahhoz, hogy a vállalat ott lehessen majd, ahova legszívesebben önmagát pozicionálná, a legmodernebb technológiára támaszkodik: a kvantumszámításra.

Erről a tegnap kezdődött CEBIT-en fognak beszélni, ma délután, az előadó Dr. Christian Seidel lesz.A Volkswagen szakértői első alkalommal szimulálják sikeresen az iparilag releváns molekulákat egy kvantum számítógép segítségével. Ez különösen fontos a nagy teljesítményű elektromos akkumulátorok fejlesztéséhez, mivel a szakértők sikeresen szimuláltak olyan molekulákat, mint a lítium-hidrogén és szénláncok. Most pedig összetettebb vegyi vegyületeken dolgoznak. Hosszú távon egy teljes elektromos jármű akkumulátorának kémiai szerkezetét kívánják szimulálni kvantum számítógépen. Céljuk egy „testre szabott akkumulátor” kifejlesztése, amelyet már tömegtermelésben is gyárthatnak.

Érdekelnek a hírek, érdekességek a Volkswagen és az Audi világából? Esetleg ilyen autót szeretnél venni, de még sok a kérdésed? Vagy már megvetted?
Segítenél másoknak? Tanácsokat adnál? Kérdeznél?
Jó helyen jársz, Magyarország Volkswagen, Audi Elektromos és Plug-in hibrid Autós Club Facebook csoportjában mindenre megkapod a választ! Ide kattintva csatlakozz most

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!