Történelem óra: Az első elektromos autók – Múlt és jövő

0

Biztosan gondolkodtatok már, vajon az első elektromos kocsik milyenek lehettek. Mik voltak a kezdő lépések, amik aztán idáig vezettek?

Ha az amerikai kontinensen kezdjük a visszatekintést, szinte hihetetlen, de az 1800-s évek végén még az elektromos meghajtás volt többségben. Aztán az 1900-s évek elején már kezdett eltolódni az arány, az eladott autók 1/3-a volt már csak elektromos.
A ma is létező autógyártó nevek közül Henry Ford és Thomas Edison partnersége volt az egyik első híres megállapodás. Akkumulátor ellátású modellekkel kísérleteztek és folyamatosan dolgoztak a technológia továbbfejlesztésén.
De megemlíthetjük az Oldsmobile és a Porsche együttműködését is. Első autójuk a Porsche P1, ami 1898-ben már elektromos volt.
De mi történt, ami kifogta a szelet az elektromos autók vitorlájából? A 20. század első évtizedeiben a belsőégésű motorok kezdtek uralkodóvá válni. Mindennek az alapját adó kőolaj még olyan bőségben és könnyen kitermelhetően állt rendelkezésre, hogy a kor üzemanyagtöltő állomásai szédítő sebességgel épültek ki szerte az országok területein belül.

Ezután ugranunk kell az időben közel 100 évet, hogy újra beszélhessünk az elektromos autók megjelenéséről. Az USA Kalifornia államában bevezettek egy úgynevezett „zéró-emissziós rendelkezést” az 1990-es évek elején. Az autógyártóknak kötelezően elő kellett állniuk teljesen elektromos modellekkel. Mivel abban az időben nem volt igény ilyesmire, fejlesztések sem álltak rendelkezésre az autógyártóknál. Így az autógyárak lobbitevékenysége rövid idő alatt kivégezte a kezdeményezést.
Ez a rövid időszak egyfajta másodvirágzás lehetett volna, de a GM 1999-ben úgy döntött, a kor ikonikus típusát az EV1-et visszavonja. Pár múzeumoknak felajánlott darabon kívül a nagyjából 1100 darabos flottát visszahívták és az arizonai sivatagban bezúzták őket…

Jó pár év elfeledés után napjainkban újra beindult valami, köszönhetően a globális felmelegedésnek és az egyre környezettudatosabb szemléletmód elterjedésének. 120 év után elérkezett a technológia fejlettség oda, hogy végre van miről beszélni, ha elektromos autókról van szó. Elég csak Elon Musk cégét, a TESLA-t említeni aki rengeteget tett az elektromos meghajtás újbóli népszerűsítése ügyében.
Végezetül had mutassak nektek egy videót az elektromos autók múltjáról és egy infografikát a fejlődés alakulásáról.

[vc_video link=”https://youtu.be/HkUPq66M2m0″ align=”center”]

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!