Az E 350 e. A modern design és a jövőbe mutató Plug-in-Hybrid technológia találkozása.

Itt az első E-osztály Plug-in-Hybrid technológiával: az E 350 e impozánsan ötvözi a nagy futásteljesítményt a helyi károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedéssel. Egy belső égésű motort és egy villanymotort kombináló hajtásrendszerével kategóriájának éllovasa.

A hibrid hajtás egy 155 kW (211 LE) teljesítménnyel és 350 Nm maximális forgatónyomatékkal rendelkező négyhengeres benzinmotorból és az ezt támogató 65 kW (88 LE) teljesítménnyel és 440 Nm maximális forgatónyomatékkal rendelkező villanymotorból áll. Ideális a városi közlekedéshez: az E 350 e-vel akár 33 km-t* is haladhat teljesen elektromos hajtással és így helyi károsanyag-kibocsátás nélkül. Városon kívül max. 130 km/óra sebességet tud elérni elektromos üzemmódban. A boost funkció extra vonóerőt biztosít. A villanymotor kiegészítő forgatónyomatékával érezhetően jobb lesz a gépkocsi gyorsulása. Az E 350 e a töltésnél is fürge: a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátora 1,5 óra alatt tölthető Wallboxnál, és a háztartási csatlakozóaljnál történő töltése is legfeljebb 3 órát vesz igénybe. Az intelligens hibrid hajtás a hatékony vezetési stílus elérésében is támogatja a vezetőt. Az eredmény: optimálisan felhasznált hatótávolság és helyi károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés. Az elektromos hajtás akkumulátora elsődlegesen csatlakozóaljról és Wallboxról tölthető, de menet közben is töltődik a Charge üzemmóddal vagy az energia-visszanyerés útján.

A Plug-in-Hybrid két világ legjavát ötvözi magában: mégpedig a nagy hatótávolságot és a rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátást.

A Plug-in-Hybrid technikánál egy villanymotor és egy belső égésű motor biztosítja a gépkocsi hajtását. Ennél a koncepciónál fennáll annak a lehetősége is, hogy a gépkocsi lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátorát – az energia-visszanyerést kiegészítve – csatlakozóaljról vagy töltőállomásról töltse fel. A nagy teljesítményű lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhetően hosszabb utakat tehet meg teljesen elektromos hajtással.

A Mercedes-Benz Plug-in-Hybrid technikát alkalmazó autóihoz egy moduláris építőszekrényt fejlesztett ki: a négy- vagy hathengeres benzinmotorokat különböző teljesítményfokozatú hibrid modulokkal és akkumulátorokkal kombinálja.

  • Tisztán elektromos autózás lehetséges.
  • Az akkumulátor csatlakozóaljon keresztül, a rekuperációval és a motoron keresztül tölthető.
  • Kis fogyasztás.

A Plug-in-Hybrid üzemfajtái:

A vezető nemcsak a menetprogram kiválasztásával, hanem az üzemfajta-váltóval is befolyásolhatja az elektromos és a belső égésű motorral történő közlekedés közötti szabályozást. A menetprogramtól (pl: Comfort) függően négy üzemfajta áll rendelkezésre:

HYBRID: valamennyi hibrid funkció, vagyis az elektromos üzemmód, a boost és a rekuperáció is rendelkezésre áll, és a közlekedési helyzettől, valamint a távolságtól függően automatikusan a fogyasztás szempontjából optimálizálva kerül felhasználásra.

E-MODE: kizárólag az elektromos hajtással történő közlekedésre szolgál, például városi forgalomban, vagy abban az esetben, ha a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintje elegendő a hátralevő távolságra.

E-SAVE: a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi állapota fennmarad egy későbbi tisztán elektromos hajtással történő közlekedéshez. Az elektromos üzemmód ezért csak korlátozottan áll rendelkezésre.

CHARGE: a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátornak a belső égésű motoron keresztüli töltésére szolgál menet közben. Ekkor nem lehetséges az elektromos üzemmód.

Útszakaszalapú üzemeltetési stratégia:

Az útszakaszalapú üzemeltetési stratégia átfogóan, egyszersmind észrevétlenül segíti Önt a leghatékonyabb vezetési stílus biztosítása érdekében. A COMAND Online navigációs rendszer adatait használva a rendszer eldönti Ön helyett a különböző üzemfajták optimális sorrendjét. Megadott úti cél esetén az egész útszakaszra vonatkozóan vezérli a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltését és kisütését az energia optimális használata érdekében.

Az útszakaszalapú üzemeltetési stratégia például gondoskodik arról, hogy autója lehetőleg teljesen feltöltött akkumulátorral érje el a városokat, ahol a gyakori megállással és elindulással járó üzemmódhoz hatékonyan és gyakran lehet alkalmazni az elektromos üzemmódot. Városon kívül pedig lehetővé teszi a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi állapotának a hátralevő útszakaszokhoz optimálisan igazodó beállítását.

Rezgéssel jelző gázpedál:

A rezgéssel jelző gázpedál segít csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és ezzel együtt a károsanyag-kibocsátást. Ehhez két információt szolgáltat: ha Ön az E-MODE esetén a gépkocsi elektromos hajtását használva a gázpedálon egy nyomáspont elérését észleli, akkor lehívta a maximálisan rendelkezésre álló elektromos futásteljesítményt. Ha túlnyomja a gázpedált ezen a nyomásponton, beindul a belső égésű motor.

Az ECO asszisztens kettős impulzussal jelzi például azt, hogy egy az Ön autója előtt haladó jármű miatt le kell vennie a lábát a gázpedálról a belső égésű motor leállításához és a hajtásláncról történő leválasztásához. Ezzel elkerülheti a későbbi felesleges fékezési folyamatokat és különösen hatékonyan közlekedhet.