BMW X5 egy kisautóhoz illő fogyasztással. Optimális vonóerő és agilitás minden hajtási módban a BMW xDrive összkerékhajtás rendszerének és dinamikus vezetési tulajdonságainak köszönhetően. Rugalmasságával és dinamizmusával a BMW X5 xDrive40e iPerformance minden várakozást felülmúl. Kívülről szemlélve, az iPerformance modellt az autó C-oszlopain elhelyezett eDrive megjelölés, valamint az autó első sárvédői fölött megjelenő i betű különbözteti meg a hagyományos technológiával hajtott modellektől. A vesék rácsainak és a kerékagyak jellegzetes kék színe egyértelműen jelzi, hogy az autó innovatív hajtástechnológiával működik. Ami igazán egyedülállóvá teszi, az a tisztán elektromos módban elérhető hatótávolság. Az autó megközelítőleg 30 kilométert képes megtenni lokális szennyezőanyag-kibocsátás és üzemanyag-fogyasztás nélkül. A nagyfeszültségű akkumulátor biztonságos helyen, a méretes csomagok szállítására kiválóan alkalmas 1720 literes csomagtartó padlólemeze alatt kapott helyet. Egy igazán úttörő és páratlan jármű koncepció.

A BMW X5 xDrive40e iPerformance számos különféle vezetési móddal rendelkezik, amelyek révén a vezető jelentősen képes az autó tényleges energiafogyasztását befolyásolni. A fogyasztás egyaránt függ a kiválasztott vezetési módtól és a vezető személyes stílusától. Teljesen feltöltött akkumulátorral egyetlen csepp üzemanyag nélkül akár 31 kilométert is autózhatunk. Az AUTO eDrive vezetési módban a villanymotor és a belsőégésű motor optimális kombinálásával a fő hangsúly a kiváló hatékonyságon van.

BMW X5 xDrive40e iPerformance hajtóerejét a nagy teljesítményű BMW TwinPower Turbo 4 hengeres benzinmotor és a kimagaslóan hatékony eDrive elektromos motor adják. Az intelligens BMW xDrive összkerék-meghajtási rendszer optimális tapadást garantál. Az említett EfficientDynamics technológiák kombinációjának eredményeként egy olyan innovatív jármű született meg, amely nemcsak alacsony fogyasztásával tűnik ki, hanem lehengerlő dinamizmusával és minden körülmények között stabil viselkedésével is.

INTELLIGENS ENERGIAMENEDZSMENT.

Az intelligens energiamenedzsment a BMW iPerformance koncepció egyik alappillére. A rendszer a hajtásrendszer összetevőinek működését hangolja össze, hogy mindenkor a lehető legnagyobb hatékonyságot biztosítsa a dinamikus vezetési élmény érdekében.

Az intelligens energiamenedzsment optimalizálja a hibrid-hajtás erő-hatékonyság arányát a megfelelő hajtásmód prediktív kiválasztásával. Például a navigációs rendszer rendelkezésre álló adatai alapján előre beazonosítja azokat az útszakaszokat, amelyek ideálisak az elektromos hajtás használatához vagy a nagyfeszültségű akkumulátor töltéséhez.

Olyan helyzetekben, amikor a belsőégésű motornak alacsonyabb lenne az erő-hatékonyság aránya, a rendszer magasabb és jobb erő-hatékonysági arányú töltési fokozatra kapcsol. Azaz a belsőégésű motor többlet energiát termel. Ez az energia az elektromos motoron/generátoron keresztül az akkumulátort tölti, és később felhasználható tisztán elektromos üzemmódban vagy a belsőégésű motor hatékonyságának javítására. A rendszer az elektromos motor/generátor működését is szabályozza, és a mozgási energiát a motorfékes gurulás illetve fékezés során visszatölti. AZ ECO PRO móddal együtt az intelligens energiamenedzsment a jármű minden rendszerét – többek közt a kiegészítő és komfort funkciókat is – úgy hangolja és használja, hogy azok működése üzemanyag-takarékos és maximálisan hatékony legyen.

Az eDrive gombbal a vezető három eDrive hajtási mód között választhat: a standard AUTO eDrive mód, a tisztán elektromos MAX eDRIVE mód és a SAVE BATTERY mód között, amely állandó szinten tartja az akkumulátor töltési szintjét.

Otthoni töltés

A jármű kényelmesen feltölthető a hagyományos háztartási 230 voltos elektromos csatlakozóval is – a „tele tank” eléréséhez kevesebb mint négy óra szükséges. Az autó töltőcsatlakozója egy fedél alatt található az autó bal első sárhányóján. A töltéshez csak a speciális kialakítású kábelre van szükség, amely biztonságosan és helytakarékosan tárolható a csomagtér padlója alatt. A töltőcsatlakozót és a dugót különleges szigetelés védi a környezeti hatásoktól. A normál elektromos csatlakozó helyett alternatívaként a kifejezetten az elektromobilitás jegyében megalkotott, falra szerelhető, töltőállomásként funkcionáló Wallbox használható. Az eszköz megnövelt kapacitásával lényegesen lerövidíti a töltési időt. A nagyfeszültségű akkumulátor pillanatnyi töltöttségi szintjéről a speciális műszeregységen található kijelző tájékoztatja a tulajdonost. Bizonyos körülményektől – például a töltés erősségétől, az autóban töltés közben működő, aktívan energiát felhasználó berendezésektől, valamint magának a Wallboxnak a használatától – függően három-négy óra alatt teljesen feltölthető a lemerült akkumulátor. Kültéri töltés esetén az utastér anélkül melegíthető elő vagy hűthető le, hogy ez befolyásolná a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintjét. Mivel az elektromos hajtás aránylag nagy hatótávokon képes az autót mozgatni, jelentős üzemanyag-költség takarítható meg.

Töltés útközben

A hagyományos otthoni elektromos csatlakozók mellett a jármű könnyedén és kényelmesen feltölthető a nyilvános töltőállomásokon is. Ily módon a bevásárló körutat követően a vezető „teletankkal”, ugyanakkor károsanyag-kibocsátás nélkül folytathatja az útját. A töltéshez csak a járműhöz járó kábelre van szükség, amely biztonságosan és kényelmesen tárolható a csomagtér padlója alatt. A töltőcsatlakozó körüli LED-es gyűrűk vizuálisan tájékoztatnak a töltési státuszról. Az opcionális navigációs rendszer és a plug-in hibridekhez kifejlesztett My BMW Remote alkalmazás segítségével a vezető tájékozódhat a töltőállomások pontos helyéről, és arról is, hogy azok megfelelőek-e az autóhoz.
A töltőállomásokon való ügyfél-azonosítás, valamint az energiafogyasztás havi kiszámlázása a ChargeNow BMW mobilitási szolgáltatáshoz tartozó ChargeNow kártya segítségével történik. A jármű többféle hálózati feszültséggel tölthető. A töltési idő több tényezőtől – például az áramerősségtől, valamint a töltés ideje alatt járműben működő elektromos fogyasztók mennyiségétől – függ.