A modell – amelynek legfőbb aduja a felvillanyozó vezetési élmény – plug-in hibrid hajtásláncának köszönhetően fényes jövő elébe néz.

A BMW 530e iPerformance az elektromos motor és a 4 hengeres TwinPower Turbo benzinmotor együttesével teremti meg a kimagaslóan hatékony BMW eDrive plug-in hibrid meghajtást. Utóbbi egyszerre teszi lehetővé a rövidebb utak tisztán elektromos meghajtással való, zéró helyi károsanyag-kibocsájtás melletti, dinamikus megtételét, valamint – 4 hengeres benzinmotornak köszönhetően – a nagyobb hatótávolságot. A hajtáslánc központi elemeit a 184 lóerős (135 kW), 4 hengeres, BMW TwinPower Turbo technológiával ellátott benzinmotor, a 95 LE teljesítményű (70 kW) elektromos motor, valamint a 9,2 kWh-s lítium-ion akkumulátor képezik. Tisztán elektromos meghajtással a jármű nagyjából 45 kilométert képes megtenni, az elektromos hajtás melletti végsebesség pedig 140 km/óra.

Az intelligens energiamenedzsment azzal optimalizálja a hibrid meghajtás teljesítmény–hatékonyság tényezőjét, hogy proaktív módon választja meg a megfelelő hajtási módot. Például a rendelkezésre álló navigációs adatokat arra használja fel, hogy előre azonosítja az útvonalon azokat a szakaszokat és közlekedési szituációkat, amelyekhez leginkább az elektromos meghajtás illik, illetve azon a körülményeket, amelyek a nagyfeszültségű akkumulátor töltésére nyújtanak ideális lehetőséget.

A BMW 530e iPerformance rendkívül magabiztos kiállású testre szabott öltönyében: a vesék hosszanti rácselemei BMW i kék színben pompáznak. A kerékagyak lévő porvédő sapkái ugyancsak kék színűek. Az első sárhányókon BMW i-logók vannak. A Hofmeister-íven és az ajtóküszöbökön pedig eDrive-logók láthatók.

A BMW 530e iPerformance különböző vezetési módokkal rendelkezik, amelyeknek segítségével a vezető komoly befolyást gyakorolhat a fogyasztás alakulására. A gyakorlatban az eredmény elsősorban a kiválasztott vezetési módtól függ – másodsorban pedig az egyéni vezetési stílustól.

A tapasztalat mindig is kulcsfontosságú tényező volt az innovatív autóipari koncepciók gyakorlatba való átültetése során. A BMW plug-in hibridek esetében pedig a felhalmozott tudás különlegesen értékesnek bizonyult. E modellek hajtáslánca egy hatékony belső égésű, valamint egy erős elektromos motort foglal magában. A szóban forgó autók tehát a jellegzetesen BMW-s erényeket az elektromos meghajtás előnyeivel ötvözik és ily módon közvetlenül hasznosítják a BMW i mérnökeinek gyakorlati tudását – méghozzá olyan mértékben, hogy kiérdemlik a megkülönböztető, „BMW iPerformance” modellmegjelölést.

AUTO eDRIVe módban az intelligens energiamenedzsment a legmagasabb szintű hatékonyságot szem előtt tartva – a sebesség és az akkumulátor töltöttségi szintjének figyelembevételével – hangolja össze az elektromos és a belső égésű motor működését. Modelltől függően a MAX eDRIVE módban akár 140 km/óra sebességű haladás is lehetséges tisztán elektromos meghajtás mellett. Nagyobb sebességnél, illetve akkor, amikor a gyorsító képesség kiaknázására van szükség, a belső égésű motor automatikusan beindul.

A BMW iPerformance modellek esetében a hatékony belső égésű motor tökéletes harmóniában működik együtt az erős elektromos motorral. Míg a hagyományos erőforrás a nagy hatótávolságról gondoskodik, addig az elektromos meghajtás különösen a városi közlekedés során gyűjt be jó pontokat, köszönhetően zéró emissziójának és a szinte semmi zajjal nem párosuló dinamizmusának. A BMW 530e például (a NEDC, azaz az Új Európai Vezetési Ciklus alapján) akár 50 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos meghajtással. A lítium-ion akkumulátor a BMW i Wallbox és a nyilvános töltőállomások segítségével tölthető fel, de a művelet elvégezhető bármilyen szabványos háztartási elektromos csatlakozóról is.

A jármű egyszerűen feltölthető az otthoni elektromos csatlakozóról is az autóhoz járó töltőkábel segítségével. A teljes feltöltöttség eléréséhez így 2–4 óra szükséges. A töltés azonban sokkal gyorsabb és kényelmesebb a külön megvásárolható BMW i Wallboxszal: a falra szerelhető otthoni töltőállomás nagyobb töltési kapacitással rendelkezik, így lerövidíti a töltési időt, mindemellett pedig ideális dizájn-kiegészítő a BMW járművekhez. A telepítési szolgáltatás rugalmasan igazodik az egyéni elvárásokhoz. Amellett, hogy még nagyobb töltési teljesítménnyel rendelkezik, a BMW i Wallbox Pro támogatja az otthoni hálózatba való intelligens integrálhatóságot és az „okos otthon” funkciókat, valamint az képes együttműködni az energiamenedzsment rendszerekkel.

Az autó töltőcsatlakozója a bal első sárhányón lévő fedél alatt található. A töltőcsatlakozó körüli LED-es fénygyűrű egyértelműen tájékoztat a töltési státuszról.

Az otthoni feltöltés mellett – a BMW Charge Now* mobilitási szolgáltatásának köszönhetően – immár lehetőség van a BMW elektromos és plug-in hibrid járműveinek út közbeni feltöltésére is. A tény, hogy a töltőállomásokat birtokló számos szolgáltató egyesítette erőit a kiterjedt hálózat létrehozása érdekében, azt jelenti, hogy jelentősen egyszerűbbé válik az ilyen autók tulajdonosainak élete.

A ChargeNow* töltőállomások helyzete könnyedén meghatározható a navigációs rendszer, a BMW Remote alkalmazás vagy a ChargeNow weboldal segítségével. Az autó töltőcsatlakozója a bal első sárhányón lévőn fedél alatt található. A csatlakozó körül lévő LED-es világító gyűrű még kívülről nézve is egyértelműen tájékoztat a töltés státuszáról.

A ChargeNow kártyának*, valamint az interchange alkalmazásnak köszönhetően az autósok immár készpénz igénybevétele nélkül is használhatják a töltőállomásokat. A különböző töltési módok a chargenow.com ügyfélportálon tekinthetők át. A ChargeNow lehetővé teszi azt is, hogy az ügyfelek áttekintsék az általuk addig felhalmozott díjakat. Az ügyfelek minden hónap végén számlát kapnak, amelyet hitelkártyájukkal egyenlíthetnek ki.

* A szolgáltatás magyarországi elérhetőségével, valamint a használat feltételeivel kapcsolatos információkért kérjük, forduljon hivatalos BMW Márkakereskedőjéhez.