Óriási Tesla akkumulátoros erőművet engedélyeztek Kaliforniában

0

A Tesla megkapta a jóváhagyást, hogy a Kalifornia államban található Moss Landing erőművet átalakítsák és egy akkumulátortelepekkel ellátott erőművet hozzanak létre a helyén. Az átalakítás után a jelenleg szennyező, gáz üzemű erőmű helyén egy új, zöld és megújuló energiával működő, akkumulátorokon alapuló erőmű jön létre. Így feltehetőleg a világ legnagyobb ilyen jellegű erőműve lesz mivel közel 10× nagyobb lesz, mint az ausztráliai Hornsdale-ben található Tesla erőmű. Az utóbbi létesítmény az építkezés idején 3× nagyobb volt, mint a földön létező bármelyik másik akkumulátortelep.  

A Monterey megyei felügyelő, John Phillips rámutatott, hogy a Moss Landing erőmű a térség egyik legnagyobb erőműve, viszont fokozatosan le fogják állítani, így az általa termelt energia hiánya miatt jelentős adókiesés fog bekövetkezni és energiahiánnyal is számolnak, amennyiben nem készül el a Tesla Megapack. 

A most épülő létesítmény egy közös projekt a Tesla és a PG&E között, amit a Monterey megyei Tervezési Bizottság egyhangúan jóváhagyott. A Tesla telepíti a Megapack akkumulátorokat, amelyek szél- és napenergiát fognak tárolni, amit majd olyan időszakokban fognak felhasználni, amikor a megújuló erőművek termelése alacsonyabb lesz. 

„Természetesen együttesen a teljes akkumulátortelepet nézve, ez lesz a világ legnagyobb akkumulátora, tehát nagy lendületet jelent a közösségünknek és az országnak”, nyilatkozta Phillips. Mindkét projekt keretében több száz lítium-ion akkumulátort fognak felhasználni a tiszta és megújuló energia tárolása céljából. Az energia továbbítása pedig a meglévő hálózaton fog történni Monterey megye és a Szilícium-völgy egyes részeire. 

A Tesla és a PG&E reménykednek abban, hogy a következő hónapokban újabb lépéseket tudnak tenni, és az év végéig át tudják adni a projektet. Jó látni az ilyen jellegű együttműködést, amely a Tesla és egy helyi közüzemi társaság között jött létre a szolgáltatás minőségének javítása, a környezet védelme és az árak csökkentése érdekében. Az energiaipari akkumulátortechnológia vezetőjeként a Tesla már többszörösen bebizonyította, hogy akinek szüksége van, annak segítséget tud nyújtani, és ezáltal pénzmegtakarítást tudnak elérni. 

2018-ban arról számoltak be, hogy a Hornsdale-ben található akkumulátorállomás egy év alatt visszatermelte az építési költsége egyharmadát. Az elmúlt évben a Hornsdale-ben található akkumulátortelep az iparág legnagyobb bevételét termelte, a maga 3,4 millió dolláros eredményével. 

A Hornsdale-ben található Megapack teljesítménye 129 MWh, a most tervezett telep viszont megközelítőleg 1,2 GWh, tehát közel tízszer nagyobb teljesítményre lesz képes. Egy teljesértékű Tesla Megapack jelenleg annyi energia tárolására képes, hogy San Francisco teljes energiaigényét el tudná látni 6 órán keresztül. 

Minden Megapack elem előre összeszerelve érkezik meg és jelenleg 2080 elemet képesek összekapcsolni, hogy együttesen szolgáltassák az 1 gigawattóra energiát. A Megapack nem csak, hogy több energiát képes tárolni, mint a konkurens cégek megoldásai, de 40 százalékkal kisebb helyet igényel és tized annyi alkatrészből áll. Ez pedig azt eredményezi, hogy a magas sűrűségű energia tároló Megapack 10× gyorsabban felépíthető, mint bármilyen más akkumulátortelep. Így tehát bátran ki lehet jelenteni, hogy az energiaipar és az elektromos autózás területén megkerülhetetlen szerepe lesz a jövőben a Teslának. 

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!