Tesla autómegosztó app Tesla biztosítással?

0

A Tesla egy új, ride-sharing app elindítását tervezi már a teljes önvezetés bevezetése előtt, saját biztosítási szolgáltatással kiegészítve.

A Tesla évek óta kacérkodik egy ilyen ride-sharing alkalmazás létrehozásának gondolatával, melynél a jövőben az autók autonóm közlekedési képességére támaszkodnának az emberi sofőrök helyett. Tavaly azonban Elon Musk azt mondta, nyitott az alkalmazás korábbi kiadására, már a teljes önvezetési funkció aktiválása előtt is.

A Tesla 2019-es negyedik negyedéves adatainak megjelenése után Musk újra megemlítette, hogy elindítanák ezt a szolgáltatást, azonban az önvezető autók hiányában egyelőre még emberi sofőrökkel:

„Úgy gondolom, lenne értelme elindítani ezt a szolgáltatást, már a teljes önvetetés engedélyeztetését megelőzően is. Ebben a formában már elindíthatjuk azelőtt is, hogy a robottaxi flottát engedélyeznék.”

Az elmúlt évben a Tesla már házon belül elindított egy ilyen ride-sharing szolgáltatást, amely 30 százalékkal sikerült olcsóbbra, mint a vetélytársaké. Fő vetélytársnak pedig az Uber-t lehet tekinteni, ami a piac legismertebb résztvevője.

Két évvel ezelőtt már lehetett olvasni arról, hogy a Tesla saját gépjármű-biztosítási projektjén dolgozik, amit akkor Ausztráliában és Hong Kong-ban vezettek be, de azóta már több piacra, például Észak Amerikára is kiterjesztettek.

Ez akkor még más biztosítók csomagjai mellé társult egyfajta kiegészítésként, azonban most már az alapoktól felépített, saját biztosítási terméket kínál. Egyelőre a szolgáltatás csak Kaliforniában elérhető. Zach Kirkhorn, a Tesla pénzügyi vezetője azonban a múlt héten arról beszélt, hogy más piacokra is ki kell terjesszék a szolgáltatást. 

Musk szerint a Tesla remek szolgáltatást nyújthat a vevők számára, mivel a biztosítási szolgáltatásuk alapját az autopilot rendszer adja, ami hatalmas előnyt jelent a többi biztosítóval szemben. Mivel az autopilot rendszernek köszönhetően rengeteg információval lesznek, illetve vannak ellátva, így sokkal jobban képesek feltérképezni a járművezetőt és így másoknál személyreszabottabb csomagot biztosíthatnak a Tesla tulajdonosoknak.

Visszatérve az applikációhoz, Kirkhorn kijelentette, hogy a biztosítási csomagot kiterjesztenék azokra az autókra is, amik részt vesznek a ride-sharing szolgáltatásban annak érdekében, hogy a tulajok biztonságban tudhassák járműveiket.

Sajnos egyelőre pontos időpontot nem tudtunk meg, sem a biztosítási szolgáltatás kiterjesztésével kapcsolatban, sem a ride-sharing alkalmazás elindulása kapcsán.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.