96 százalék – ennyien vennének újra elektromos autót

0

Hitem szerint kijelenthető, hogy az elektromos autóval rendelkezők elégedettek azzal, amit kaptak. Legalábbis ez derül ki az AAA kutatásából, melyben olyan amerikai autósokat kérdeztek, akik már rendelkeznek egy elektromos hajtású járművel. [Az AAA nem tévesztendő össze a Magyarországon ismert AAA Autó használtautó-kereskedelmi hálózattal. Az AAA egy amerikai vállalat, amely a lokális autóklubokat tömöríti, illetve maga is klubként működik. – a szerk.]

„Egyszer egy EV, mindig egy EV” – ezzel a szlogennel jelent meg egy kimutatás, melyben az AAA Autó 40 000 embert kérdezett meg. A kutatás bázisát alkotó válaszadóktisztán elektromos autót használnak, de a kérdezést kiterjesztették további ezernél is több plug-in hybrid tulajdonosra is. Arra voltak kíváncsiak, ki mennyire elégedett az elektromos hajtással, mennyire tetszik nekik az elektromos autózás, pro és kontra egyaránt.

A megkérdezettek 71 házaléka először vásárolt elektromosan hajtott autót, és 96 százalékuk mondta azt, hogy legközelebb is elektromos autót venne. A válaszadók 87 százalékának elsődleges közlekedési eszköze az e-autó, de 78 százalékuk rendelkezik egy másik, nem elektromos hajtású autóval is a háztartásában. 

A kérdések másik része az elektromos autózás buktatóival, hátrányaival, vagy ha úgy tetszik, tévhiteivel volt kapcsolatos. Érdekes, hogy azok az amerikaiak, akik nem elektromos hajtású járművet használnak, 57 százalékukat félelemmel tölti el a gondolat, hogy mi van, ha lemerül az autó útközben, vagy nem tudnak egy hosszabb útjuk során tölteni az autójukba. Reális félelmek ezek még 2020-ban, főként a Tesla hazájában, Amerikában?

A kutatásból kiderül a válasz, ugyanis a megkérdezettek 95 százaléka még sosem járt pórul az autó töltésével kapcsolatosan, a töltés pedig szintén nem jelent nekik problémát, hiszen 75 százalékuk kizárólag otthon tölti az autóját.  

Miután ismertették ezeket az adatokat a nem-elektromos autózókkal, többen megváltoztatták véleményüket, és 77 százalékuk azt nyilatkozta, valójában tényleg nem lát így problémát a töltésben és az akkukapacitásban. 

Az AAA egyébként a legkülönbözőbb elektromos autók tulajdonosait választotta a kutatásához, de érdekes módon Tesla-tulajdonos egy sem volt a válaszadók között. Nem tudni, hogy miért, de az biztos, hogy az elégedettségi mutatók csak még jobbak lennének. Talán reálisabb adatokat szerettek volna, és azért ez a 96 százalék sem olyan rossz. Sokan kíváncsiak lennének egy olyan kimutatásra, amiben olyanokat kérdeznek meg, akik kizárólag elektromos autóval rendelkeznek, hátha ilyet is készít majd a nagymúltú AAA. 

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”