Magyar retró: az elektromos Barkas

0

A Barkas B 1000 pár évtizede meghatározó része volt az utcaképnek. Tipikus hangja és füstje összetéveszthetetlen volt már akkor is, ám voltak olyanok, akik kitűzték célul, hogy ez a két tényező kikerüljön a Barkas B 1000 jellemzői közül!

A 60-as és 70-es években szerencsére nem csak az USA-ban kísérleteztek az elektromos meghajtással, hanem a vasfüggöny mögött is történtek próbálkozások. Hozzánk 1968-ra érkezett meg a gondolat, amikor Villamosipari Kutatóintézet akkori vezetője, dr. Lukács József elkezdte tanulmányozni az elektromos meghajtás gyakorlati alkalmazási területét. 1971-ben közös munkát indított a Kohó-és Gépipari Minisztérium és az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, melynek eredménye lett 1973-ra az Elektro Barkas!

Tömege az eredeti 1350 kg helyett 2700 kg lett, míg a szállítható rakomány súlya 1000 kg-ról 500 kg-ra csökkent le. Az akkupakk tömege ebből fakadóan 500 kg, kapacitása 22 kWh volt, míg egy feltöltéssel 50-80 km-t tudott megtenni. Az elektromos motor 44 kW (17 LE) teljesítményt adott le.

A 10 darabból álló szériát két év alatt gyártották le, amik végül a Magyar Postához kerültek. Az autókat bár öröm volt használni az 55 km/h-s végsebesség ellenére is, sajnos fenntartásuk nem fért bele a tervezett költségekbe, így pár év után leselejtezték a flottát. A korabeli sajtó is felfigyelt a magyar fejlesztésre, hiszen az akkori német média egy videós riportban is beszámolt róla!

A Barkas elektromos átalakításával annak hazájában, Németországban is próbálkoztak. Az egyik ilyen átalakított járművet Bad Elsterben használták étel és mosodai szállításra.

Volt belőle 6 kerekű verzió is, E-B 1000-3 néven:

1972-ben a Technische Universität Chemnitz (akkor Technische Universität Karl-Marx-Stadt) kutatói is megalkották a maguk elektromos Barkasát, ám azokról csupán annyi információ tudható, hogy közel 100 km-es hatótávot tudtak teljesíteni!

Várjuk a véleményed az új fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. Regisztrálj még ma! “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!