A Mercedes-Benz GLE 500 e 4MATIC. A Mercedes-Benz első SUV modellje Plug-in-Hybrid technikával.

Egyedülálló módon kapcsolja össze a környezetbarát üzemelést a vezetés élményével.

325 kW (442 LE) rendszerteljesítményével – ami mellett 650 Nm maximális forgatónyomatékot bocsát rendelkezésre – a GLE 500 e 4MATIC rendkívül lenyűgöző futásteljesítménnyel dicsekedhet. Turbófeltöltéses V6-os benzinmotorja 245 kW (333 LE) teljesítményt és 480 Nm maximális forgatónyomatékot biztosít; ehhez a hajtásban állandóan részt vevő villanymotor max. 85 kW (115 LE) teljesítményt és 340 Nm forgatónyomatékot ad hozzá. A villanymotor azonban egyedül is képes gondoskodni a gépkocsi hajtásáról, akár 30 kilométeres* távolságig, 130 km/h legnagyobb sebesség mellett. A 8,7 kWh energia tárolására képes lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltése töltőállomásnál legfeljebb 2, míg háztartási csatlakozóaljnál legfeljebb 4 órát vesz igénybe. Ezenfelül a szükséges energia rendelkezésre állásának javítása érdekében az energia-visszanyeréssel menet közben is töltést kap. Ez fontos szerepet játszik, legyen szó akár a különösen hatékony autózásról, vagy például előzési folyamatoknál a boost funkció által biztosított plusz forgatónyomatékról. A GLE 500 e 4MATIC az összkerékhajtásnak és a 7G-TRONIC PLUS automata sebességváltónak köszönhetően remekül teljesíti kihívást jelentő feladatait a nem szilárd burkolatú utakon is. A GLE 500 e 4MATIC rendszerteljesítménye: 325 kW (442 LE).

A Plug-in-Hybrid két világ legjavát ötvözi magában: mégpedig a nagy hatótávolságot és a rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátást.

A Plug-in-Hybrid technikánál egy villanymotor és egy belső égésű motor biztosítja a gépkocsi hajtását. Ennél a koncepciónál fennáll annak a lehetősége is, hogy a gépkocsi lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátorát – az energia-visszanyerést kiegészítve – csatlakozóaljról vagy töltőállomásról töltse fel. A nagy teljesítményű lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhetően hosszabb utakat tehet meg teljesen elektromos hajtással.

A Mercedes-Benz Plug-in-Hybrid technikát alkalmazó autóihoz egy moduláris építőszekrényt fejlesztett ki: a négy- vagy hathengeres benzinmotorokat különböző teljesítményfokozatú hibrid modulokkal és akkumulátorokkal kombinálja.

  • Tisztán elektromos autózás lehetséges.
  • Az akkumulátor csatlakozóaljon keresztül, a rekuperációval és a motoron keresztül tölthető.
  • Kis fogyasztás.

A Plug-in-Hybrid üzemfajtái:

A vezető nemcsak a menetprogram kiválasztásával, hanem az üzemfajta-váltóval is befolyásolhatja az elektromos és a belső égésű motorral történő közlekedés közötti szabályozást. A menetprogramtól (pl: Comfort) függően négy üzemfajta áll rendelkezésre:

HYBRID: valamennyi hibrid funkció, vagyis az elektromos üzemmód, a boost és a rekuperáció is rendelkezésre áll, és a közlekedési helyzettől, valamint a távolságtól függően automatikusan a fogyasztás szempontjából optimálizálva kerül felhasználásra.

E-MODE: kizárólag az elektromos hajtással történő közlekedésre szolgál, például városi forgalomban, vagy abban az esetben, ha a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintje elegendő a hátralevő távolságra.

E-SAVE: a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi állapota fennmarad egy későbbi tisztán elektromos hajtással történő közlekedéshez. Az elektromos üzemmód ezért csak korlátozottan áll rendelkezésre.

CHARGE: a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátornak a belső égésű motoron keresztüli töltésére szolgál menet közben. Ekkor nem lehetséges az elektromos üzemmód.

Útszakaszalapú üzemeltetési stratégia:

Az útszakaszalapú üzemeltetési stratégia átfogóan, egyszersmind észrevétlenül segíti Önt a leghatékonyabb vezetési stílus biztosítása érdekében. A COMAND Online navigációs rendszer adatait használva a rendszer eldönti Ön helyett a különböző üzemfajták optimális sorrendjét. Megadott úti cél esetén az egész útszakaszra vonatkozóan vezérli a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltését és kisütését az energia optimális használata érdekében.

Az útszakaszalapú üzemeltetési stratégia például gondoskodik arról, hogy autója lehetőleg teljesen feltöltött akkumulátorral érje el a városokat, ahol a gyakori megállással és elindulással járó üzemmódhoz hatékonyan és gyakran lehet alkalmazni az elektromos üzemmódot. Városon kívül pedig lehetővé teszi a lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi állapotának a hátralevő útszakaszokhoz optimálisan igazodó beállítását.

Rezgéssel jelző gázpedál:

A rezgéssel jelző gázpedál segít csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és ezzel együtt a károsanyag-kibocsátást. Ehhez két információt szolgáltat: ha Ön az E-MODE esetén a gépkocsi elektromos hajtását használva a gázpedálon egy nyomáspont elérését észleli, akkor lehívta a maximálisan rendelkezésre álló elektromos futásteljesítményt. Ha túlnyomja a gázpedált ezen a nyomásponton, beindul a belső égésű motor.

Az ECO asszisztens kettős impulzussal jelzi például azt, hogy egy az Ön autója előtt haladó jármű miatt le kell vennie a lábát a gázpedálról a belső égésű motor leállításához és a hajtásláncról történő leválasztásához. Ezzel elkerülheti a későbbi felesleges fékezési folyamatokat és különösen hatékonyan közlekedhet.