A Tesla megmenekült a Norvég „Tesla adó” elől

0

A Norvég kormány múlt hónapban bejelentette, hogy tervezik egy külön adófajta kivetését direkt az elektromos autókra.

Hírek szerint direkt a Tesla modellekre lesz kihegyezve, így várhatóan hatása lesz a Tesla eladási számaira ezen a különösen fontos piacon. Viszont a kormány nemrég elfogadta az aktuális költségvetést és szerencsére szó sincs benne az emlegetett elektromos autós különadóról. Norvégiában a kereslet az elektromos autókra a világon az egyik legnagyobb, így a korábban belengetett különadó elég nagy aggodalmat keltett a gyártókban, köztük a Tesla vezetőségében is. A kaliforniai autógyár jelenlegi legfontosabb felvevőpiaca Kína, de rögtön utána következik ez az északi ország, még ha a lakosság száma elenyésző is Kínához képest.

A siker Norvégiában nagyrészt az ország nagyvonalú vásárlási ösztönzőinek tulajdonítható, de ezt részben ellensúlyozta a javasolt „Tesla-adó”.
Ez az adó fajta az elektromos járművek súlyán alapult volna és mivel a Tesla a legnagyobb és legnehezebb elektromos-autókat értékesíti, ez nagyobb hatással lenne – különösen a nagyobb X-es modellre.

De a lényeg az, miután a Norvég kormány és a környezetvédelmi csoportok egyeztettek, a különadó ötlete elvetésre került. Szeptemberben a Tesla több mint 2.000 autót szállított egyedül Norvégiába, ami egy új rekord és segítette az országot abban is, hogy új rekordot érjen el az alacsonyabb CO2-kibocsátásban. Norvégia az egyetlen olyan ország, amely egy hónap alatt meghaladta az elektromos autó értékesítés 50%-os piaci részesedését és jó úton halad annak eléréséhez, hogy az új autók értékesítésének 100%-a nulla kibocsátású jármű legyen.

[ult_createlink title=” e-autósok közössége! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fe-autosok-kozossege%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!