Northvolt a Svéd Gigafactory

0

Egyre több cég érzi magában az erőt, hogy akkumulátor gyárat kell építenie. Legutóbb a német Terra E nevű vállalat jelentette be, hogy egy 34 gigawattórás gyárat akar építeni.

Most pedig egy svéd vállalkozás a Nortvolt akar egy hatalmas gyárat felhúzni. Kicsit másképp kezdtek neki, mivel ők az interneten gyűjtenek pénzt a projekre, amire kapva-kapott a svájci ABB Technology Ventures nevű cég. Így pénzzel és szkatudással is hozzá járulnak a projekthez. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy az ABB mekkora összeggel járul hozzá a kezdeményezéshez, de úgy tudjuk, a svájci cég szállítja a gyár felszerszámozásához szükséges automatizálási megoldások jelenős hányadát. Így valószínű, hogy a befektetésnek legalább egy részét gyártóeszközökben kapja meg a Northvolt.

A Nortvolt már az év eleje óta szeretné az akkumulátor gyár indítását, de eddig még nem volt meg az induláshoz szükséges összeg. A vezetője egy ex Tesla fejes, Peter Carlsson. Aki úgy tervezi, hogy a 32 GWh-nyi Li-ion akkumulátor készülne 2023-tól, de már 2019-től elkezdenének próbagyártással foglalkozni. A szériagyártást pedig 2020-ra időzítik. Összesen 3,5 milliárd eurót kell összeszedniük, de elég nagy rá az esély, hogy sikerül mivel most egy ilyen üzembe elég jó üzlet befektetni.

[ult_createlink title=”Ide kattintva csatlakozhatsz e-autós közösségünkhöz! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fforum%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!